Over Aloysia's tuin

Een tuin om te delen en om ons in terug te trekken. Om gerust te laten en om deel van uit te maken. 
Tuinen die bruisen van het leven, waar we de tijd kunnen vergeten terwijl we al onze zintuigen verwennen.

Aloysia's verhaal

Aloysia’s Tuin was de tuin van mijn overgrootouders. Zelf zag ik deze tuin nooit maar het was mijn moeder die er met de jaren meer over begon te vertellen.

Deze tuin waarin ze opgroeide was als een paradijs voor haar. Een overvloed aan vruchten, fruit, groenten, kruiden, bloemen en zithoekjes verscholen tussen bloemenrijen , fruitbomen en bessenstruiken.

Zoals ze het beschrijft was het een hof van eden met een overvloed aan voedsel , vol van leven en schoonheid. Organisch wild en geordend tegelijkertijd .

In mijn ogen het soort natuurlijke tuin die ik zo graag terug wil zien. Het is een tuin die werkelijk tot mijn verbeelding spreekt en me enorm inspireert.

 

Hallo! Ik ben Ingrid Janssens.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dat was bij mij niet anders… Na jarenlang omzwerven in de theater en evenementen sector nam de lokroep van de natuur de overhand!  

Opgegroeid in de landelijke Vlaamse Ardennen wekte een steeds groter gebrek aan natuurbeleving in de stad, mijn interesse in het vergroenen en toegankelijk maken van verwaarloosde plekken binnen een stedelijke omgeving.

Ondertussen heb ik een jarenlange ervaring in het opstarten, aanleggen en coördineren van verschillende samentuinen in Antwerpen en deel ik graag mijn kennis en knowhow over het duurzamer maken van elk type tuin of openbare groene plaats.

Na een lange periode van heel veel zelfstudie volgde ik een jaaropleiding permacultuur ontwerp bij ‘het Voedselbos’ in Kruishoutem en een jaaropleiding wildpluk bij Lieve Galle in Drongen. Sinds 2019 vervolmaak ik mijn kruiden- en plantenkennis tijdens de opleiding Herborist aan de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg te Antwerpen. Corona deed mij definitief de theaterdeur sluiten om de groene poort te openen waarbinnen ik mijn grootste passie volledig kan beleven en uitvoeren.

Het theater gaf me een scherp oog voor esthetiek mee en trainde mij steeds  oplossingsgericht, realistisch èn creatief te denken. Ook deze vaardigheden neem ik iedere dag mee in het adviseren, creëren en lesgeven.
Aloysia’s Tuin staat voor milieubewustzijn, natuurbeleving en schoonheid!

Visie

Klimaat en duurzaamheid

Ons klimaat verandert en extreme weersomstandigheden maken dat meer dan zichtbaar. Nu we als mens zelf meer en meer de gevolgen aan den lijve ervaren, wordt het duidelijk dat we anders zullen moeten omgaan met groeninvulling.
Hoe kunnen we Vlaanderen beter bestand maken tegen extreem weer en tegelijkertijd ons steentje bijdragen aan een veel duurzamere natuur die het proces van de klimaatverandering kan verminderen?

Dat kan in onze eigen tuinen en parken tot diep in de stad door ontharding, beter bodembeheer, duurzaam materiaal gebruik en biodiverse aanplanting om fauna en flora te stimuleren.

Milieubewustzijn en betrokkenheid motiveren bij iedereen

Hoewel mensen vaak vanuit zichzelf op zoek gaan naar natuur is de manier hoe we er vaak mee omgaan niet zo respectvol.
Afval op straat, park, wandelpad, berm, niet duurzame materialen in de tuin, pesticiden en onkruidverdelgers, …

De meeste mensen nemen nog steeds te veel en geven weinig waardevols terug. Dit is nog thans nodig om de balans te behouden in de volledige cyclus.
Het is niet zo zeer uit laksheid maar eerder uit onwetendheid waardoor men het gebrek aan die betrokkenheid mist.

Als adviseur en coach, wil ik zoveel mogelijk inzicht brengen in waarom men eigenlijk beter voor een zo ecologisch mogelijke tuin kiest.

Ook schoonheid speelt een belangrijke rol en mag men niet als onverenigbaar zien met ecologie. Het tegendeel is juist waar.
Schoonheid brengt immers verwondering teweeg en dat is vaak de meest toegankelijke en rechtstreekse manier om contact te maken met de natuur.

Wat men mooi vindt, daar draagt men zorg voor …